Normal_mespuntje

De Erasmus Universiteit Rotterdam neemt haar filosofie-onderwijs op de schop. Binnen enkele jaren wordt er een streep gezet door de filosofiefaculteit van de universiteit. De voltijdse bachelorstudie kan verdwijnen, zo schrijft decaan Jack Vromen in een brief aan studenten en docenten. Erasmus is met de Rijksuniversiteit Groningen de laatste die nog een zelfstandige faculteit wijsbegeerte heeft. Dit meldt Trouw.

Filosofie brengt al jaren weinig geld in het laatje omdat veel studenten de opleiding volgen naast een andere studie. Jaarlijks beginnen ongeveer 150 studenten aan de opleiding, maar voor maar één derde van hen is filosofie de enige studie. Omdat het ministerie van Onderwijs universiteiten alleen betaalt voor primaire studies heeft de Raad van Bestuur besloten in de voetsporen van de Universiteit van Amsterdam te treden en het filosofie-onderwijs op de schop te nemen. Een zelfstandige faculteit, zo schrijft decaan Vromen, is “geen haalbare kaart”. “Geconstateerd moet worden dat we de tering niet naar de nering zetten. Om begrijpelijke redenen eist het College van Bestuur dat we dat voortaan wel doen."
 
Dit betekent echter niet dat het filosofie-onderwijs zal verdwijnen. De faculteit kan waarschijnlijk niet als zelfstandige eenheid verder, maar de Erasmus Universiteit overweegt nu om een verbrede bachelor te introduceren waar wijsbegeerte deel van uit gaat maken. De EUR wil daarnaast gaan samenwerken met andere universiteiten op het gebied van minorstudies en masters in filosofie. Ook wil de universiteit meer in gaan zetten op een speciaal filosofisch traject. Momenteel volgen jaarlijks 100 studenten een speciaal filosofisch traject dat aansluit op hun niet-filosofische primaire studie. Dit houdt in dat het totale aantal filosofie-onderwijsuren kunnen gaan dalen, maar aldus de EUR zullen studenten daar weinig van merken. Er zullen wel ontslagen gaan vallen. De huidige bachelor zal blijven bestaan tot de reorganisatie.
 
© Nationale Onderwijsgids