Logo_download
Woensdag zijn in Amsterdam voor de derde keer de For Women In Science-beurzen uitgereikt. Met deze beurzen stimuleren initiatiefnemers L'Oréal en UNESCO excellente vrouwelijke wetenschappers: met als uiteindelijke doel meer vrouwen in de top van de wetenschap. Vooral in Nederland, waar slechts 1 op de 6 hoogleraren vrouw is, geen overbodige luxe. Dit meldt Cohn & Wolfe Benelux. 
 
Cijfers van de stichting Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) laten zien dat er in Nederland meer vrouwelijke dan mannelijke studenten zijn, maar dat slechts 16,3% van het aantal hoogleraren een vrouw is. Daarmee staan we bijna onderaan de ladder in Europa. Hoewel het aantal vrouwelijke hoogleraren in de afgelopen tijd is gestegen zal het in dit tempo nog tot 2058 duren voordat er een gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen is bereikt in de topfuncties van de wetenschap. 
 
"Ook in de wetenschap is er voor vrouwen nog steeds sprake van een glazen plafond. Bewezen is zelfs dat vrouwelijke wetenschappers gemiddeld 2,5 keer meer moeten publiceren om op gelijk niveau met hun mannelijke collega's te worden beoordeeld", zegt Lidwien Poorthuis van het LNVH. De Nederlandse For Women in Science-beurzen zijn onderdeel van een programma dat wereldwijd prijzen toekent aan talentvolle vrouwelijke wetenschappers en beurzen aan jonge vrouwelijke onderzoekers. Al bijna 2000 vrouwelijke wetenschappers in 110 landen zijn inmiddels geholpen door de prijzen.  
 
In Nederland gaan de twee wetenschapsbeurzen, mede mogelijk gemaakt door het LNVH en het Netherlands Institute for Advance Study (NIAS), dit jaar naar Maryam Kavousi en Simone van den Burg. Kavousi (39), artsonderzoeker, kreeg de beurs voor haar onderzoek naar de risico's bij het voorspellen van de kans op hart- en vaatziekten bij vrouwen. Van Der Burg (43), universitair docent, gaat met haar beurs een onderzoek doen dat moet bijdragen aan het ethische en politieke debat over het delen van gen-informatie bij de screening van pasgeboren baby's. De winnaars krijgen met de beurs van 25.000 euro ook de ruimte om enkele maanden in alle rust te werken aan hun onderzoek bij het prestigieuze NIAS in Wassenaar.
 
© Nationale Onderwijsgids