Theaterzaal Carré in Amsterdam

De opleiding Theaterwetenschap van de Universiteit van Amsterdam (UvA) bestaat dit jaar vijftig jaar. Dit wordt gevierd met een jubileumconferentie op 24 en 25 oktober. Theatermakers, beleidsmakers en andere professionals uit de theaterwereld zullen met elkaar en met het publiek in debat gaan over vijftig jaar theater.

De opening van het Instituut voor Dramatische Kunst in Amsterdam in 1964 was ook de basis voor de theaterwetenschap als zelfstandige academische discipline in Nederland. “Kennis over en onderzoek naar theater is niet alleen een noodzakelijke verrijking van het theaterveld in Nederland, maar ook van het besef van de noodzaak van zingeving voor de maatschappij”, zegt voorzitter Kati Röttger daarover.


De jubileumconferentie wordt op 24 oktober officieel geopend door Louise Gunning, voorzitter van het college van bestuur van de UvA. Daarna zullen artistiek leider Johan Simons van de Müncher Kammerspiele en hoogleraar Theaterwetenschap Christopher Balme spreken over de noodzaak van theater en theaterwetenschap voor de maatschappij.

Op 25 oktober zullen theaterprofessionals en beleidsmaker vijftig stellingen over vijftig jaar theater(wetenchap) in Nederland verdedigen. Elk krijgt precies 6.40 minuten spreektijd. Het geheel moet een zowel informatieve als performatieve voorstelling worden; een wandeling door de geschiedenis van het theater en de theaterwetenschap sinds 1964. Ter ere van het jubileum verschijnt tevens het boek 'Theaterwetenschap aan de Amstel. Vijftig jaar onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam'.

© Nationale Onderwijsgids