Normal_normal_droom__dromen

Mensen die zich tijdens een droom bewust zijn dat ze aan het dromen zijn, blijken ook vaak te beschikken over een goed logisch inzicht. Dit schrijven Britse wetenschappers van de Universiteit in Lincoln in het wetenschappelijk tijdschrift Dreaming, zo meldt Nu.nl.

Sommige slapers ontdekken tijdens een droom dat ze aan het dromen zijn, omdat hun hersenen een signaal geven dat er 'iets niet klopt' aan de gebeurtenissen in de droom. Dit soort dromen staan bekend als zogenoemde lucide dromen. Lucide dromers blijken in wakkere toestand beter te presteren tijdens testen waarin het logisch inzicht wordt gemeten.
 
Aan het onderzoek namen 68 proefpersonen deel, die opgesplitst werden in een groep met lucide dromers en een groep die niet bewust droomt. De proefpersonen werd gevraagd om diverse woordpuzzels op te lossen, waarbij logisch inzicht nodig is. De lucide dromers bleken tijdens de test gemiddeld 25 procent meer van de woordraadsels te kunnen oplossen dan de groep zonder lucide dromen.
 
Hoofdonderzoeker Patrick Bourke benadrukt dat het om een klein onderzoek gaat, waardoor er nog geen definitieve conclusies kunnen worden getrokken over het denkvermogen van lucide dromers. Wel denkt hij dat de uitkomsten goed te verklaren zijn. 'Om zich tijdens hun slaap bewust worden van hun droom moeten mensen de overweldigende realiteit van hun dromen kunnen doorzien en beseffen dat ze dromen. Dat cognitieve vermogen wordt ook gebruikt door mensen die overdag logisch inzicht gebruiken om een probleem op te lossen', aldus Bourke.
 
© Nationale Onderwijsgids