Logo_images__1_

Een onderzoek over hoe organisaties hun personeelsbeleid vormgeven in reactie op overheidsbeleid en culturele en economische druk, heeft de Rosabeth Moss Kanter Award for Excellence in Work-Family Research gewonnen. De auteurs dr. Laura den Dulk en dr. Sandra Groeneveld zijn verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, zo meldt de EUR. 

Afstemmen werk en privé 
Den Dulk en Groeneveld onderzochten de invloed van de nationale context op het beleid dat organisaties voeren om hun werknemers te ondersteunen bij het afstemmen van werk en privé, bijvoorbeeld het recht op ouderschapsverlof, aanpassing arbeidsduur en kinderopvang. Het artikel over dit onderzoek, dat de onderzoekers schreven samen met Ariane Ollier-Malaterre en Monique Valcour, kreeg de prijs toegekend. 
 
19.000 organisaties bekeken
Met behulp van analyses van ruim 19.000 organisaties in 19 Europese landen is gekeken hoe organisaties reageren op landelijk beleid, de werkloosheid in een land en dominante culturele opvattingen over betaald werk. In landen waar de overheid meer beleid voert gericht op de afstemming van betaald werk en privéleven, ontwikkelen organisaties zelf ook meer arrangementen voor werknemers, zoals extra verlofregelingen en flexibele werktijden. Bezuinigingen op overheidsbeleid kunnen dan ook ingrijpende gevolgen hebben voor de werk-privé balans van werknemers, omdat organisaties een terugtredende overheid niet zullen compenseren. 
 
Rosabeth Moss Kanter Award 
De Kanter Award wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste wetenschappelijke artikel op het terrein van werk en familie. De prijs is een eerbetoon aan Rosabeth Moss Kanter, een van werelds meest invloedrijke managementwetenschappers. 
 
© Nationale Onderwijsgids