Normal_5777291534_ee3fd01345_z

Uit onderzoek onder 4000 Nederlanders en Vlamingen blijkt dat één op de twintig jongeren te maken heeft gehad met grensoverschrijdend gedrag bij sportclubs. Vier Belgische universiteiten voerden het onderzoek uit in opdracht van sportkoepel NOC*NSF. Alle ondervraagden zijn inmiddels volwassen, maar zij zijn gevraagd naar ervaringen uit hun jeugd. Dit meldt de NOS.

5 procent van de meldingen, zo stellen de onderzoekers, zijn gekwalificeerd als ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daarbij gaat het voornamelijk om ongewenste aanrakingen en seksueel getinte opmerkingen. Daarbij is 1 procent van de deelnemers verkracht bij de sportvereniging, terwijl een poging tot verkrachting werd gedaan bij 1,5 procent. 
 
Omdat de deelnemers inmiddels volwassen zijn, is het onduidelijk wat de cijfers zeggen over het huidige klimaat bij sportvereniging. De cijfers slaan op een periode  tussen begin jaren 80 en 2000. Sportbonden hebben veel initiatieven genomen om misbruik en wangedrag tegen te gaan, aldus de onderzoekers. 
 
Het onderzoek werd uitgevoerd door de universiteiten van Gent, Antwerpen, Brussel en Leuven. 
 
© Nationale Onderwijsgids