Normal_traditional_farming_guinea

De Bill & Melinda Gates foundation heeft een donatie van 7,5 miljoen dollar gedaan aan de Universiteit Twente (UT). Het geld is bedoeld voor een onderzoeksproject voor het verbeteren van de landbouw in Afrika en Azië. Dat meldt Nu.nl.

Het fonds wil onder meer bijdragen aan de bestrijding van extreme armoede in de wereld. De faculteit Geo-Informatie Wetenschappen en Aardobservatie van de UT gaat onderzoek doen naar de kleinschalige landbouw in Afrika en Azië en het verbeteren daarvan. Het project gaat twintig maanden duren en wordt uitgevoerd samen met onderzoeksinstituten in West- en Oost-Afrika, Bangladesh, Australië, Mexico en de Verenigde Staten.

“Ons onderzoek richt zich in eerste instantie op de afbakening van akkerland,” zegt projectleider Rolf de By van de faculteit, “want we moeten eerst weten waar aan landbouw gedaan wordt. Daarna willen we achterhalen welk oogstsysteem de voer op de afgebakende stukken grond gebruikt: gaat het om een systeem uitsluitend voor maïs of verbouwt de boer ook bonen? Vervolgens willen we weten hoe de gezondheid van het gewas is en hoe de groei zich ontwikkelt.”

Voor het onderzoek zal gebruik worden gemaakt van satellietbeelden. Door aardobservatie van bovenaf moet de landbouwhervorming gestimuleerd worden. Aardobservatietechnologie wordt al toegepast in de grootschalige landbouw in geïndustrialiseerde landen maar het gebruik ervan in de kleinschalige landbouw is nog een uitdaging. Het project moeten laten zien dat aardobservatie ook hier bruikbare informatie kan opleveren voor de landbouweconomie.

© Nationale Onderwijsgids