Normal_normal_zweetkamertje_leiden

In iets meer dan een week tijd is het benodigde bedrag om het beroemde Zweetkamertje van de Leidse universiteit te renoveren door crowdfunding bijeengebracht. Meer dan 250 alumni van de universiteit en andere betrokkenen doneerden geld voor de restauratie.

Het bekendste kamertje van de universiteit is nodig aan restauratie toe. De duizenden handtekeningen die studenten traditiegetrouw bij hun afstuderen op de muur zetten dreigen verloren te gaan. De kalklaag van de muren laat los en is gaan scheuren. Onder de handtekeningen bevinden zich die van prinses Julian, prinses Beatrix, koning Willem-Alexander en ontvangers van een eredoctoraat zoals Winston Churchill en Nelson Mandela.

De Universiteit Leiden startte een inzamelingsactie. De actie 'Red het Zweetkamertje' verspreidde zich vervolgens razendsnel via de media en sociale netwerken als Facebook en Twitter. Sneller dan verwacht werd daardoor het volledige bedrag van ruim 16.000 euro binnengehaald. In een filmpje op de website van de universiteit bedankt rector magnificus Carel Stolker alle donateurs voor hun bijdrage.

De renovatie van het Zweetkamertje zal plaatsvinden in de zomer. Tijdens deze periode studeren er geen studenten af. In september moeten de muren weer klaar zijn voor de handtekeningen van nieuwe afgestudeerden.

© Nationale Onderwijsgids