Normal_vu

Professor en topeconoom Peter Nijkamp (VU) heeft in universiteitsblad Advalvas gereageerd op de beschuldigingen van plagiaat. Dit meldt de Telegraaf.

Nijkamp is het niet eens met de beschuldigingen aan zijn adres en wil het woord 'zelfplagiaat' niet gebruiken. Hij wijst op het vaak jarenlange proces van totstandkoming van publicatie: 'Hergebruik van eigen teksten bij de opbouw van een artikel een volstrekt legitieme zaak. Het eigendom van deze teksten berust immers bij de auteurs die deze teksten hebben vervaardigd en die vrijelijk over hun intellectuele geestesproducten mogen beschikken.'

In Advalvas schrijft hij verder: "Het enige dat belangrijk is in de wetenschap, is de 'parel op de kroon', namelijk de finale publicatie, opgenomen - soms met enige jaren vertraging - in een prestigieus wetenschappelijk gremium”, aldus Nijkamp. „Het is toch te gek voor woorden dat in dat finale product (de 'core publication'), waarvan de publicatie soms lange tijd op zich laat wachten en die gebaseerd is op een reeks tentatieve tussenproducten en 'halffabricaten' van de auteurs zelf, alle voorgaande voorlopige teksten van de auteur(s) met bron verantwoord zouden moeten worden op straffe van beschuldiging van 'zelfplagiaat'. Een paper zou totaal onleesbaar worden. Wie dit 'recycling' noemt, zit er totaal naast."

Vorige week werd bekend dat de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU) ook alle publicaties die Nijkamp eerder schreef of waar hij aan meewerkte, te laten onderzoeken op plagiaat. 

© Nationale Onderwijsgids