Bibliotheek, digitalisering, universiteitsbibliotheken

AMSTERDAM - Uit het onlangs gepubliceerde SURF Trendrapport blijkt dat de steeds verder groeiende Open Educational Resources - online openbaar lesmateriaal - de rol van bibliotheken, vooral in het hoger onderwijs, enorm verandert. Dat meldt ScienceGuide.

De rollen van medewerkers van bibliotheken zullen bijvoorbeeld moeten worden aangepast, "zoals de rol van informatiespecialisten als content curators", stelt Cora Bijsterveld van de Technische Universiteit Delft. Docenten hebben namelijk veelal te weinig tijd om de massa's informatie die online worden aangeboden te ordenen. Content curators kunnen dit opvangen. Zij kunnen digitale informatie op betekenisvolle manieren ordenen en in de juist context plaatsen.

Daarnaast kunnen ze ondersteuning bieden aan docenten en studenten bij het zoeken naar online informatie. Het is daarbij noodzakelijk dat de nieuwe garde bibliotheekmedewerkers het gebruik van verschillende hulpmiddelen aanleren, zoals Paper.li en Storify. Op die manier zullen bibliotheken beter in staat zijn het gebruik van de digitalisering in het huidige en toekomstige onderwijs op te vangen en te ondersteunen. 

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem