Renteaflossing, Studentenkredieten, Studentenleningen

EINDHOVEN - Het afsluiten van een studentenkrediet bij een bank kan studenten enorm veel geld kosten. Soms zijn zij aan renteaflossing zelfs meer kwijt dan aan de totale lening. Dat meldt EZPress aan de hand van berekeningen door vergelijkingssite Geld.nl.

Als voorbeeld wordt een studentenkrediet van 2.500 euro bij de Rabobank genoemd. Na volledige afbetaling van dit krediet heeft de afsluiter ruim 2.900 euro extra betaald aan rentelasten. Banken proberen dergelijke leningen juist aan de man te brengen, omdat ze zogenaamd erg goedkoop zouden zijn.

De studentenkredieten worden afgesloten met de voorwaarde dat studenten deze tijdens de studie nog niet hoeven af te lossen. In deze periode blijft de rente over het beschuldigde bedrag echter wel gewoon doorlopen. Daarbovenop krijgen studenten met een afgesloten krediet ook nog eens een negatieve BKR-notering, waardoor zij na afstuderen meer moeite hebben met het verkrijgen van een hypotheek.

Amanda Bulthuis van Geld.nl raadt studenten daarom ook aan om vooral bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) te lenen. Daar wordt slechts 0,6 procent rente gerekend, wat voor een bedrag van 2.500 euro een renteaflossing van 65 betekent. Dat verschilt daarmee flink van de meer dan 2.900 euro rentebetaling over een lening bij de Rabobank.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem