Studenten, Bètastudenten, Techniekstudenten

AMSTERDAM - Hoewel Nederland internationaal een laag percentage afgestudeerde bètastudenten kent, is de afgelopen jaren een flinke stijging te zien in de instroom bij dergelijke studies. Dat meldt het ANP.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt naar voren dat slechts 10 procent van de afgestudeerde studenten in Nederland een bètastudie heeft afgerond. Daarmee laat Nederland onder 20 onderzochte landen alleen Japan achter zich.

Het Platform Bèta Techniek hanteert een ruimere definitie voor bètastudies en komt op 18 procent Nederlandse afgestudeerden in het bètaonderwijs. Beide percentages zijn echter flink lager dan het percentage van 40 procent dat is afgesproken.

Ten opzichte van het jaar 2000 is er wel een flinke groei van het studentenaantal op deze studies te zien. Op hbo-studies is de instroom gestegen met 14 procent en aan universiteiten is dat zelfs 91 procent. Dit komt mede door een toename van het aantal vrouwen binnen deze studierichtingen. Daarnaast heeft de crisis er voor gezorgd dat jongeren meer zijn gaan kijken naar een studierichting waarin veel werk is te vinden. 

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem