Markeren

AMSTERDAM - Onderzoekers van de Kent State University (VS) stellen dat verschillende studiemethoden die veel door studenten en scholieren worden gebruikt helemaal niet zo goed zijn als verondersteld. Dat meldt nu.nl.

De methoden die ze noemen zijn vooral het markeren of onderstrepen van belangrijke stukken tekst in studieboeken of klappers, het maken van samenvattingen en het in korte tijd herhaaldelijk lezen van de stof. "Ik ben geschokt dat veel gebruikte studiestrategieën zoals het highlighten en herlezen van stukken tekst slechts minimale voordelen blijken te bieden", aldus onderzoeker John Dunlosky.

Ze onderzochten tevens welke methoden wel goed werkten. Zelfoverhoring, door bijvoorbeeld oefenvragen te maken, en het over langere tijd verspreiden van de leersessies kwamen daarbij als beste uit de bus. Als deze technieken goed worden uitgevoerd, kunnen ze volgens de onderzoekers niet alleen tot verbeterde studieprestaties leiden, maar zijn ze ook bruikbaar bij andere taken in het dagelijks leven.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem