Andre Kuipers

AMSTERDAM (Novum) - Ruimtevaarder André Kuipers krijgt een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam. Hij wordt onderscheiden voor zijn succes in het toegankelijk maken van wetenschap voor een breed publiek. Ook is hij er volgens de universiteit in geslaagd verschillende wetenschappelijke disciplines samen te brengen in zijn werk.

Onder meer door basisscholieren de groei van hun planten te laten vergelijken met de groei van planten in de ruimte heeft hij de wetenschap toegankelijk gemaakt voor een breed publiek, stelt de universiteit. "Het succes van Kuipers als ambassadeur van de wetenschap is voor een groot deel het gevolg van zijn tomeloze inzet en aanstekelijk enthousiasme", schrijft de universiteit.

Kuipers ging twee keer voor de European Space Agency de ruimte in. Eind vorig jaar vertrok hij naar het internationaal ruimtestation ISS, waar hij meer dan vijftig experimenten uitvoerde tot hij in juli terugkeerde. Hij deed veel onderzoek naar evenwicht en het evenwichtsorgaan onder gewichtsloosheid.

Het evenwichtsorgaan valt in de wetenschap onder de keel-, neus en oorheelkunde. Kuipers hield zich in het ruimtestation ook bezig met aardobservatie, natuurkundige en geneeskundige experimenten. Hij krijgt het eredoctoraat op 8 januari tijdens de Dies Natalis van de UvA.