Miljoenen voor TU/e

EINDHOVEN - Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) heeft een subsidie van 26,9 miljoen euro verstrekt aan onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Het geld zal gebruikt worden voor onderzoek naar het mechanisme waarmee het menselijk lichaam cellen repareert. Dat meldt Omroep Brabant.

Een onderzoeksteam, dat geleid wordt door hoogleraar Organische Chemie Bert Meijer, gaat proberen een beeld te krijgen van hoe het lichaam stoffen op het juiste moment op de juiste plek krijgt. "We krijgen nu alle mogelijkheden om onze leidende positie in de wereld te verstevigen in dit relatief nieuwe vakgebied", aldus Meijer.

Het onderzoek moet er onder andere toe leiden dat medicijnen preciezer ingezet kunnen worden. Deze ontwikkeling zou het genezingsproces van ziekten als kanker aanzienlijk verbeteren. Ook zal het onderzoeksteam onderzoeken hoe uit stamcellen organen gemaakt kunnen worden en pogen toepassingen te vinden voor organische moleculen om bijvoorbeeld kunstmatig brandstoffen en voedsel te ontwikkelen. 

'Functionele Moleculaire Systemen', zoals het onderzoeksproject heet, is een samenwerking van de TU/e, de Radboud Universiteit Nijmegen en de Rijksuniversiteit Groningen. Jet Bussemaker, de nieuwe minister van OCW, wil met de subsidie meer samenwerking tussen universiteiten stimuleren, ook op internationaal gebied. Zo krijgen de beste onderzoekers de gelegenheid om met elkaar samen te werken.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem