universiteiten algemene rekenkamer

AMSTERDAM - Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dat universiteiten steeds afhankelijker worden van privaat geld. De rekenkamer benadrukt daarbij dat de publieke taak van universiteiten niet in het geding komt door deze trend. Dat meldt De Telegraaf.

De dertien Nederlandse universiteiten zijn voor inkomsten inmiddels voor meer dan tien procent afhankelijk van private gelden. Deze gelden krijgen ze onder andere binnen door onderzoek te verrichten voor bedrijven en instellingen of het aanbieden van cursussen.

De universiteiten krijgen steeds minder geld van de rijksoverheid, de zogenaamde eerste geldstroom. De tweede geldstroom wordt gevormd door onderzoeksfinanciering van instanties als de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen of de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek. De derde geldstroom betreft private gelden.

Volgens de VSNU, de koepelorganisatie van universiteiten, bestaat al tien jaar de afspraak dat universiteiten niet concurreren met marktpartijen.

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink