herkansing publicatie beter

GRONINGEN - Als een publicatie van wetenschappers in eerste instantie wordt afgewezen door een blad en zij het daarna alsnog proberen in een ander blad, zorgt dit voor meer citaties. Wetenschappers van de Canadese McGill Universiteit vergeleken hiervoor 923 tijdschriften tussen 2006 en 2008. Ze beschreven hun resultaten in het tijdschrift Science.

In tegenstelling tot wat men zou verwachten is het beter om bij de eerste poging afgewezen te worden. Wetenschappers proberen in eerste instantie meestal te publiceren in een gezaghebbend blad met een zo groot mogelijk bereik, zoals Science en Nature. 

Deze tijdschriften baseren de plaatsing van artikelen op het belang en de opzienbarendheid van artikelen. Wanneer dat volgens hen niet voldoende is, wordt een artikel niet geaccepteerd. Ook wanneer er getwijfeld wordt over de kwaliteit van een onderzoek, gaan ze niet tot publicatie over.  

Deze studies komen vervolgens vaak in een tijdschrift met een minder groot bereik. De wetenschappers vermoeden dat de wetenschappers het artikel bij deze herkansing vaak grondig herzien, wat ervoor zorgt dat de kwaliteit flink verbetert ten opzichte van de eerste poging.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem