Normal_radboud_universiteit_nijmegen__alleen_gebruiken_bij_nieuws_over_radboud_

NIJMEGEN – Voor de derde keer in de geschiedenis wordt een wetenschapper die verbonden is aan de Radboud Universiteit in Nijmegen onderscheiden met een IgNobelprijs. Tulio Guadalupe, verbonden aan het Donders Instituut en het Max Planck Instituut, deed samen met Anita Eerland en Rolf Zwaan (Erasmus Universiteit) onderzoek naar de invloed van evenwicht op het schatten van nummers.

De alternatieve Nobelprijzen werden op donderdag 20 september uitgereikt door vijf echte Nobelprijswinnaars op Harvard University. Twee van de tien prijzen gingen naar Nederlandse onderzoekers. De IgNobelprijs is bedoeld voor onderzoek dat je eerst aan het lachen maakt en dan aan het denken zet.

In de Volkskrant van 21 september werd in het kort uitgelegd wat het onderzoek van Guadalupe, Eerland en Zwaan behelsde: 'Ze deden testen op een Wii-bord en ontdekten dat proefpersonen die overhellen naar links op foto's bijvoorbeeld de hoogte van de Eiffeltoren gemiddeld 12 meter minder schatten dan wanneer ze rechtop staan.' Dat zou kunnen komen omdat mensen de getallenlijn van links naar rechts voorstellen, en als je naar links helt ben je onbewust wat meer op de kleine getallen gericht.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen