Normal_universiteit_leiden

LEIDEN – Aan de Universiteit Leiden (UL) hebben studenten van de Faculteit Geesteswetenschappen vanaf dit collegejaar de mogelijkheid om een minor te volgen waarin de invloeden van de islam van de middeleeuwen tot vandaag worden uitvergroot.

Hoogleraar Nederlandse letterkunde tot de Romantiek Wim van Anrooij en Seyed Gohrab, universitair hoofddocent Perzische taal en literatuur van de UL besloten een thematische selectie van het facultaire onderwijsaanbod in de schijnwerpers te zetten onder de titel 'Europa en de islam van middeleeuwen tot heden.'

De faculteit Geesteswetenschappen is enorm divers. Toch wordt er nog weinig samengewerkt, en dat is een gemiste kans, vinden Van Anrooij en Gohrab. Onder de noemer 'Europa en de islam' is uit het bestaande aanbod van vakken uit het 1e en 2e semester een selectie gemaakt waarmee studenten bijvoorbeeld hun minor kunnen vullen. Er worden geen extra colleges gegeven, waardoor het initiatief kosteloos kan worden gerealiseerd.

Van Anrooij: “Deze lichte structuur schuiven we als een soort mal over de faculteit, waardoor er hopelijk wat meer interactie ontstaat. Dat is goed, want je kunt nog zo’n rijke faculteit hebben, als je niets met de bouwstenen doet blijven het slechts losse onderdelen.”

Naast het onderwijs vinden er ook drie verbindende activiteiten plaats waarbij studenten en docenten elkaar kunnen ontmoeten. Rond de kerst wordt in een bijeenkomst in de Universiteitsbibliotheek aandacht besteed aan boeken en boekcultuur in ‘het Oosten’ en ‘het Westen’.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen