Normal_universiteit_maastricht_2

MAASTRICHT – De universiteit Maastricht biedt vanaf 2013 samen met de universiteiten van Portsmouth en Göteborg een internationaal doctoraatsprogramma in de rechtpsychologie aan promovendi aan. Het programma richt zich op onderzoek naar onderwerpen zoals getuigenverklaringen, opsporingsonderzoek en leugendetectie die cruciaal zijn in het strafrecht, maar ook voor detectie en preventie van terreuraanslagen.

Het programma is een initiatief van de Maastrichtse hoogleraren Peter van Koppen en Harald Merckelbach en werd onlangs door de Europese Unie beloond met een Erasmus Mundus Joint Doctorate subsidie van ruim vijf miljoen euro. Volgens het beoordelingsrapport betreft het ‘een origineel programma van hoge wetenschappelijke en educatieve kwaliteit’. Een dergelijk programma op het gebied van veiligheid, waarbij de rechtspsychologische expertise van toonaangevende instituten samenkomt, is niet alleen uniek in Europa maar wereldwijd.

Elk jaar worden er in totaal tien afgestudeerden aan het House of Legal Psychology, zoals het programma officieel heet, toegelaten om daar hun doctorsgraad te behalen. De promovendi zullen bij elk van de deelnemende universiteiten een deel van hun onderzoek uitvoeren. De eerste tien promovendi beginnen in 2013.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen