Normal_open_universiteit_nederland_2

HEERLEN – Op maandag 24 september viert de Open Universiteit (OU) haar 28ste dies natalis. De ceremonie wordt voltrokken op het universiteitsterrein in Heerlen en heeft als thema 'Leren in tijden van verandering'.

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Er is sprake van vergrijzing, ontgroening en flexibilisering van de arbeidsmarkt. De pensioenleeftijd gaat omhoog en de werkzekerheid daalt. Vaste aanstellingen zijn eerder uitzondering dan regel en wie zich een plaats wil verwerven op de instabiele arbeidsmarkt zal zich daarvoor doorlopend moeten kwalificeren. Tegelijkertijd richt het hoger onderwijs zich steeds sterker op initiële voltijdstudenten en op een beperkte studie(duur). Maar ook voor deze groep is differentiatie in de vorm van opleiding noodzakelijk.

Ook jonge studenten kunnen niet altijd voltijds studeren of hebben meer baat bij andere vormen van hoger onderwijs. Daarnaast is doorlopende actualisering van kennis en kunde noodzakelijk, ook na de studie. Dit is een grote uitdaging voor werknemers, maar ook voor werkgevers en aanbieders van onderwijs.

Na de openingstoespraak door prof. mr. Anja Oskamp, rector magnificus van de OU, zal prof. dr. Alexander H.G. Rinnooy Kan, hoogleraar economie en bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam, in zijn diesrede ‘Leren hoe te veranderen’ zijn licht laten schijnen over het thema.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen