Normal_wetenschap_technologie_jochie_met_haar_omhoog

LEIDEN – Dit weekend geeft Hans Hilgenkamp, hoogleraar Experimentele natuurkunde aan de Universiteit Leiden, een lezing tijdens het Achterhoekse festival Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Hij zal het publiek onderhouden over het natuurkundige fenomeen supergeleiding.

'Supergeleiding – Super Cool.’ Zo heet het optreden van Hilgenkamp. Het maakt deel uit van de collegeserie die onderdeel is van de Zwarte Cross. Het festival waar op 20, 21 en 22 juli zo'n 150.000 bezoekers op af komen, is veel in een. Natuurlijk is er volop muziek, maar ook de motorcross is een belangrijk onderdeel, en dan vooral het stuntwerk met motoren.

Wetenschappers op een (pop)festival een succes? De organisatoren van Lowlands dachten als eersten van wel, en ze kregen gelijk. Vandaar dat ook andere festivals hun oog op de wetenschap hebben laten vallen.

Hilgenkamp was vorig jaar ook gasthoogleraar op de Zwarte Cross. “Je moet daar natuurlijk niet een lang, serieus verhaal gaan staan houden”, zegt de hoogleraar. “Je kiest iets uit dat je zelf leuk vindt om te vertellen en waar je ook nog iets van kunt laten zien. Ik neem vloeibare stikstof mee, dat ziet er sowieso spectaculair uit en je kunt er iets over hoge-temperatuurgeleiding bij kwijt. En ik denk ook aan de zwevende magneet, waar iemand op kan gaan staan zonder dat ie naar de grond zakt. Vergeet niet dat er een heleboel mensen komen, die geïnteresseerd zijn techniek, want in motoren.”

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen