Normal_professor

TILBURG – Om te voorkomen dat de wetenschappelijke integriteit van universiteiten in de toekomst nog eens in gevaar komt, heeft de Vereniging van Universiteiten (VSNU) een aangescherpte gedragscode opgesteld waarmee het vervalsen van wetenschappelijke publicaties wordt bemoeilijkt, zo meldt Omroep Brabant. De dagen van creatieve onderzoekers, waarvan Diederik Stapel van de Universiteit van Tilburg er een was, lijken hiermee geteld.

In de nieuwe richtlijnen die de VSNU heeft opgesteld wordt nog eens nadrukkelijk de wens uitgesproken dat onderzoekers, promovendi en studenten uitvoerig worden gewezen op de eisen van integere wetenschapsbeoefening. "Bij hun aanstelling aan de universiteit moeten onderzoekers verklaren de code wetenschapsbeoefening te kennen en daarnaar te zullen handelen", aldus de vereniging.

Momenteel worden studenten zowel tijdens de bachelor- en masterfase voortdurend herinnerd aan de spelregels van het wetenschappelijk onderzoek. Overtreding van deze regels leidt doorgaans tot een schorsing van een volledig studiejaar.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen