Breda University lanceert op Wereldvoedseldag ambitieus onderzoeksproject
Breda University of Applied Sciences (BUas) maakt vandaag, op World Food Day, bekend deel te nemen aan een driejarig voedsel onderzoeksproject. Samen met Louis Bolk Instituut en Wageningen University & Research en een grote groep partners bekijkt BUas hoe de manier waarop we eten in professionele omgevingen positief kan veranderen. BUas gaat binnen bedrijfskantines van ziekenhuizen testen hoe ziekhuispersoneel en externe bezoekers nog meer gestimuleerd kunnen worden tot gezondere en duurzamere voedselkeuzes. Dat meldt BUas.
Het FUEL-onderzoek is maatschappelijk relevant, omdat wereldwijd steeds meer landen worstelen met stijgende obesitascijfers en chronische ziekten, terwijl tegelijkertijd de klimaatcrisis vraagt om duurzamere voedselproductie en -consumptie. “Bedrijfsrestaurants en ziekenhuiscatering bereiken dagelijks miljoenen mensen, maar benutten hun kans niet altijd optimaal om gezonde en duurzame keuzes te stimuleren”, legt BUas senior lecturer en onderzoeker Michel Altan uit. “Door hier verandering in te brengen, kunnen we significant impact maken op zowel gezondheid als duurzaamheid. Er heerst nog een stigma dat gezonde voeding niet lekker zou zijn en daardoor is het aanbod van cateraars vaak minder gezond dan zou kunnen.”
Onderzoeksproject
BUas neemt deel in dit innovatieve onderzoeksproject en ontwikkelt evidence-based strategieën die verder gaan dan traditionele voorlichtingscampagnes. De internationale onderwijsinstelling combineert inzichten uit gedragswetenschap, voedingskunde en organisatiepsychologie om effectieve interventies te ontwerpen. Het onderzoek richt zich op drie pijlers: strategische menu-aanpassingen, slimme communicatie en nudging-technieken die gezonde keuzes makkelijker maken.
“Wat dit project uniek maakt, is dat we niet alleen naar de cateraar en het gedrag in het restaurant kijken, maar ook onderzoeken of mensen deze gezondere keuzes doorzetten thuis”, aldus Altan. “We meten effecten die essentieel zijn voor duurzame gedragsverandering.”
Personeel bedrijfsrestaurants
Het personeel van de bedrijfsrestaurants staat centraal in de BUas-aanpak, omdat de effectiviteit van gezonde voedselkeuzes afhangt van acceptatie door het servicepersoneel. Steeds meer organisaties erkennen dat gezonde en duurzame voedselkeuzes belangrijk zijn. Om dergelijke producten beter voor het voetlicht te brengen, kunnen prijs, presentatie en communicatie slim ingezet worden. Maar eerder onderzoek toonde al aan dat de rol en bijdrage van medewerkers in voedselproductie of voedselvoorziening nóg belangrijker is: hun motivatie, vaardigheden en mogelijkheden zijn bepalend voor het stimuleren van gezonde en duurzame voedselkeuzes bij hun gasten. De hogeschool ontwikkelt daarom concrete tools en trainingen die keuken- en bedieningspersoneel ondersteunen in hun rol als ‘change agent’ met kennis, vaardigheden en een ondersteunende werkomgeving.
Internationale klimaatdoelen
De keuze om het project op World Food Day aan te kondigen is symbolisch. Deze internationale VN-dag vestigt jaarlijks de aandacht op voedselzekerheid en gezonde voeding wereldwijd. Het BUas-project sluit aan bij internationale klimaatdoelen en ondersteunt zowel het Nederlandse Nationaal Preventieakkoord als de Green Deal.