Studenten Scalda bootsten oorlog na en bakten brood van aardappelmeel
21 maart 2025 om 09:51
< 1 min lezen

Studenten Scalda bootsten oorlog na en bakten brood van aardappelmeel

Eline Stoel van Scalda legt in het radioprogramma Zeeland wordt wakker uit dat normaal brood vier basis ingrediënten heeft. Daar valt tarwe ook onder, maar de studenten boden dus brood zonder tarwe aan. Daarmee kijken de studenten terug naar de Eerste en Tweede Wereldoorlog en naar de Watersnoodramp, want in die tijden was tarwe een schaars product.

Oplossingen zoeken 

De broden waren gemaakt van rijstmeel of aardappelmeel. In de oorlog werden deze ingrediënten ook gebruikt. De mbo-school kijkt met dit project naar oplossingen voor brood mocht er weer schaarste ontstaan. Want hoe ziet brood er straks uit?

Aangepast recept 

Volgens Stoel waren broden in de oorlog soms zuur en klef, maar het brood van de studenten was dat niet. Het recept was een beetje aangepast. Wie wilde weten wat er in het recept zat, moest naar de studenten luisteren.

Scalda-student Amena de Bruine geeft aan het best lastig te vinden om brood zonder tarwe te maken. “Je wil toch gezonde voedingsstoffen meenemen.” Het eindresultaat was goed gelukt. “Het is ander brood dan dat we gewend zijn, maar zien echt dat we geen tarwe nodig hebben.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk 

Relevante artikelen

Alles van mbo
    • MBO

    Landelijk Platform Studentenhuisvesting uitgebreid met MBO Raad, JOBmbo en Vereniging Hogescholen

    Vandaag om 10:42
    • MBO

    Prestatiedruk door school of studie heeft gevolgen voor lichamelijke en geestelijke gezondheid jongeren

    Vandaag om 08:24

Aankomende evenementen

08 Sep
Basisopleiding Zorgcoördinator / Ondersteuningscoördinator
  • Utrecht
22 Sep
Webinar ‘Burgerschapsbeleid in de praktijk’
  • Utrecht
24 Sep
Nederlands Congres Schoolaanwezigheid 2025
  • Gelderland