(S)Cool on Wheels Uniek gelanceerd op Professor van Gilseschool

Met trots presenteerde Fonds Gehandicaptensport afgelopen dinsdag de eerste (S)Cool on Wheels Uniek clinic op het cluster 2 onderwijs in Haarlem. De Professor van Gilseschool, een school voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis en slechthorendheid, was de eerste in dit cluster die de vernieuwde clinic mocht ervaren. (S)Cool on Wheels Uniek is ontworpen voor het SBO en speciaal onderwijs en biedt een unieke leerervaring die aangepaste sporten combineert met educatieve inzichten. Hiermee streeft Fonds Gehandicaptensport naar een inclusieve samenleving waarin iedereen, ongeacht beperking of hulpvraag, kan genieten van sport. Dat meldt Fonds Gehandicaptensport Nederland.

Zo werden de leerlingen van groep 6, 7 en 8 begeleid door (S)Cool on Wheels docent Paul Toes. Paul, die door een scooter ongeluk een vergroeiing aan zijn voet en onderbeen heeft en dagelijks een speciale schoen draagt, bracht een inspirerende boodschap over: “Omarm je hulpmiddel! Het hoort bij je en je mag het met trots dragen. Hulpmiddelen zijn er om het leven een beetje makkelijker te maken. Laat je beperking jou nooit beperken om iets in het leven te bereiken.” Trots verwezen enkele leerlingen na een vraag van Paul met welke hulpmiddelen zij te maken hadden naar hun gehoorapparaten. Paul benadrukte ook dat er altijd een passende sport te vinden is, ongeacht de beperking, en verwees daarbij naar het platform Uniek Sporten, dat ieder individu helpt bij het vinden van geschikte aangepaste sport.

Rolstoelbasketbal clinic 

Na het theoriedeel volgde een rolstoelbasketbal clinic in de gymzaal, waarbij de leerlingen actief konden ervaren hoe het is om te sporten met een lichamelijke beperking. Een van de leerlingen reageerde enthousiast: “Wow! In deze rolstoel kan ik veel beter bewegen dan in de rolstoel die ik kreeg toen ik een gebroken been had!” Gymdocent Jaap van Deursen geeft aan: “Het is onwijs goed om onze leerlingen te laten ervaren dat zij niet de enige zijn met een hulpvraag en dat elke hulpvraag er weer anders uitziet.”

Doorontwikkeling 

Fonds Gehandicaptensport heeft haar bestaande (S)Cool on Wheels programma doorontwikkeld voor het speciaal onderwijs met ondersteuning van diverse partners. Zij is trots op deze uitbreiding en kijkt uit naar verdere implementatie op andere scholen. De lancering van (S)Cool on Wheels Uniek op de Professor van Gilseschool, mede mogelijk gemaakt door ABN AMRO, markeert een belangrijke stap in het bevorderen van sportdeelname en inclusiviteit voor kinderen met een auditieve of verbale beperking. Naast het omarmen van de eigen beperking, blijft het doel om deze kinderen een succeservaring te bieden, hen enthousiast te maken voor sport en te wijzen op het sportaanbod dat voor hen beschikbaar is.

Door: Nationale Onderwijsgids