Scholieren speciaal onderwijs leren zelfstandig reizen met de Reiskoffer

Lukas en Jonique uit Apeldoorn ontvingen vorige week van de wethouder een certificaat van ‘de Reiskoffer’. Dat is een oganisatie die leerlingen uit het speciaal onderwijs vaardigheden bijbrengt zodat ze uiteindelijk zonder begeleiding naar school of stage kunnen gaan. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

Lukas en Jonique zitten allebei op een school voor speciaal onderwijs. Ook zij worden met een busje thuis opgehaald om naar school te gaan. Als school voorbij is worden ze door hetzelfde busje ook weer thuisgebracht. Maar steeds meer leerlingen, ouders en gemeenten vinden dat het ook anders kan. Het leerlingenvervoer heeft nu al te maken met flinke personeelstekorten.

Stage moest verhuizen 

De moeder van Jonique legt aan de wethouder uit dat de stage van haar dochter opeens moest verhuizen naar een andere locatie. Doelgroepenvervoer was niet mogelijk, want het adres viel net buiten de grens waar de gemeente het vervoer aanbiedt. Gelukkig kan de stage door blijven gaan, want Jonqiue kan nu zelfstandig reizen.

Ook Lukas kan nu alleen naar zijn stage. Volgens zijn vader scheelt het veel tijd dat zijn zoon niet steeds gehaald en gebracht hoeft te worden. Leerlingen krijgen via de apps van de Reiskoffer allerlei reisinformatie. Ouders kunnen meekijken waar hun kinderen precies zijn.

Zo stond Lukas een keer te lang stil terwijl hij aan zijn route naar school bezig was. Zijn ouders zagen dat via de app. Achteraf bleek dat Lucas een ijsje was gaan halen. 

De Reiskoffer is niet voor ieder kind weggelegd 

Dit was de tweede certificaatuitreiking in de gemeente Apeldoorn voor leerlingen die mee hebben gedaan aan het programma van de Reiskoffer. Niet alle kinderen die speciaal onderwijs volgen kunnen zelfstandig reizen. De lessen van de Reiskoffer zijn dan ook niet voor ieder kind. 

Lukas en Jonque komen elkaar soms in de trein tegen als ze naar school gaan. Op school wordt Lukas als een superheld ontvangen door zijn medeleerlingen. “Ze zijn allemaal trots op mij dat ik het zelf doe.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk