Leerlingen speciaal onderwijs halen wereldrecord met uitrekenen van sommen

Basisschool De Zonnewijzer uit Valkenswaard liet donderdag 14 maart de leerlingen goed nadenken. Zo’n 300 basisscholen voor speciaal onderwijs in Nederland en België deden mee aan een recordpoging om zoveel mogelijk rekensommen in een uur te maken. Dat meldt Omroep Brabant.

Op De Zonnewijzer kwamen er veel verschillende rekensommen voorbij. De kinderen, die vaak kampen met een leerachterstand, moeten zoveel mogelijk rekensommen maken. De International World Records Organisation heeft de recordpoging goedgekeurd.

Spanning 

In de klaslokalen is er veel spanning te zien op de gezichten van de leerlingen. De negenjarige Mal heeft nog nooit meegedaan aan een wereldrecordpoging. “Het is best spannend.”

Wereldrecord 

Achteraf blijkt dat de leerlingen zich nergens druk over hoefden te maken. De 300 scholen gingen supersnel van start. Na de eerste vijf minuten zijn er gezamenlijk al 400.000 sommen gemaakt. Nadat het uur voorbij is blijkt dat er een wereldrecord is gehaald. De 300 scholen hebben 8.595.589 rekensommen gemaakt.

Claire van Turenhout van initiatiefnemer Automatus, een bedrijf dat lesmaterialen maakt, is heel blij met het wereldrecord. Meedoen aan het wereldrecord had ook als doel om leerlingen enthousiast te maken voor het vak rekenen. Op school worden kinderen op zo’n manier getraind dat het uitrekenen van sommen uiteindelijk op de automatische piloot gaat. Docente Laura Bloom geeft aan dat dit initiatief tot een wereldrecord wel helpt om het rekenen populair te maken.

Rekenen

De leerlingen van Bloom hebben laten zien dat ze wel kunnen rekenen. “Ik ben supertrots dat de kinderen hier op hun eigen niveau aan mee konden doen”, aldus een trotse lerares.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk