Samenwerking Koninklijke Visio en Amarant kan kinderen meer onderwijs bieden

Ervoor zorgen dat meer kinderen een passende vorm van onderwijs aangeboden krijgen. Dat is wat Amarant en Koninklijke Visio willen bereiken met hun samenwerking. Ze zijn een vijfjarig project gestart waarbij zij gezamenlijk zogenaamde Onderwijs Zorg Arrangementen aanbieden, aldus Etten-Leur Nieuws.

Hiermee komen eventuele visuele beperkingen ook eerder aan het licht. Ieder kind heeft immers recht op onderwijs, ook wanneer een kind kampt met een beperking. Het project zelf startte met een eerste leerling van Orthopedagogisch Dagcentrum Zandoogjes van Amarant.  

Maatwerk door samenwerking

Door deze samenwerking tussen de twee organisaties kunnen ze maatwerk in het onderwijs aanbieden aan kinderen met een beperking. Rachel Kemperman is schoolleider bij Visio Onderwijs Breda, zij geeft aan: “Dit project is gericht op kinderen die normaal gesproken een leerplichtontheffing krijgen. Maar iedereen kan leren. Met de Onderwijs-Zorg Arrangementen kunnen deze kinderen alsnog passende, hybride vormen van onderwijs krijgen.”

Flexibiliteit

Er kan binnen het project afgeweken worden van de wettelijke voorschriften. Dit kan bijvoorbeeld zijn op het gebied van onderwijstijd, inhoud en locatie van het onderwijs. Wilma Houtepen is manager van dagcentrum Zandoogjes van Amarant, zij geeft aan: “Met deze aanpak is er ruimte voor een passend en flexibel onderwijs- en zorgaanbod voor elk (ernstig) meervoudig beperkt kind met een visuele beperking. Zo kunnen wij kinderen nog beter helpen zich optimaal te ontwikkelen.”

De organisaties toegelicht

Amarant is een organisatie die mensen met een beperking, autisme of hersenletsel helpt om hun kansen zo optimaal mogelijk te benutten. Amarant bestaat uit zo’n 5000 medewerkers en 1700 vrijwilligers die dag in dag uit een bijdrage leveren aan zo’n 6000 cliënten in heel Noord-Brabant. Behalve zorg heeft Amarant ook een ruim aanbod in dagbesteding, leren, werken en vrije tijd. Meer informatie is te vinden op de website van Amarant.

Bij Koninklijke Visio kan iedereen terecht met vragen over slechtziendheid of blind zijn. De organisatie biedt informatie en advies, maar ook verschillende vormen van onderzoek, begeleiding, revalidatie, onderwijs, arbeid en wonen. Deze diensten worden niet alleen aangeboden voor mensen met een visuele beperking, maar ze zijn ook voor mensen met een verstandelijke, lichamelijke of andere zintuiglijke beperking. Voor meer informatie over Koninklijke Visio kan je terecht op hun website

Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema