Scholen krijgen weer kookles van echte koks tijdens 'Kok in de Klas'

Zo’n 120 koks uit heel Nederland gaan vanaf 26 februari een kookles geven in de groepen 6, 7 of 8. Ruim 3000 bovenbouwleerlingen van basisscholen, speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs doen hieraan mee. De kooklessen worden in iedere provincie gegeven. De leerlingen worden door de kok aan het werk gezet en leren van verschillende ingrediënten een gezond en lekker gerecht te maken. De leerlingen mogen na de kookles uiteraard het zelfgemaakte gerecht met hun klasgenoten opeten. Dat meldt AGF.

De Gezondheidsraad gaf onlangs het advies over de Nederlandse manier van eten. Deze manier moet veranderen en het advies is dan ook om (nog) meer plantaardig voedsel te gaan eten.

Geen ervaring met koken 

Sommige kinderen hebben helemaal geen ervaring met koken, daar kom je tijdens de kookles achter, zo stelt projectleider Marlies Willemsen-Regelink. Uit een poll van de Wageningen Universiteit, uitgevoerd in 43 schoolklassen, blijkt dat 17 procent van de kinderen elke week een keer meehelpt in de keuken.

Olé Tabouleh

Tijdens het Kok in de Klas evenement, dat dit jaar voor de vijfde keer is, wordt er een nieuw recept bedacht. Dit jaar gaat het om Olé Tabouleh. Dat is een salade met bulgur, groenten en ei. De ingrediënten van het recept zijn allemaal terug te vinden in de Schijf van Vijf.

Lesmateriaal 

Deelnemende leerkrachten en koks kunnen zich voorbereiden met het materiaal dat gratis voor hen beschikbaar is. Scholen die nu nog niet meedoen aan het evenement mogen ook gebruikmaken van het lesmateriaal.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk