Voor het eerst is er een kinderburgemeester die op speciaal onderwijs zit / Foto: "Ambtsketting" door mchangsp

Maandag 6 november was een spannende dag voor Arjen Wielinga uit De Valom in Friesland. Hij mag zich vanaf die dag de jongste burgemeester van de gemeente noemen. De 12-jarige jongen wordt namelijk kinderburgemeester van Dantumadiel. Tijdens de feestelijke raadsvergadering kreeg hij zijn eigen ambtsketting overhandigd, meldt NOS Jeugdjournaal.

Het is de eerste keer dat er een kinderburgemeester wordt benoemd die op een school voor speciaal onderwijs zit. Arjen zit op de Wingerd in Woude omdat hij autisme heeft. Er is goed overleg geweest tussen de ouders van Arjen en De Wingerd. De jongen is nu voor een jaar lang kinderburgemeester.

Kinderburgemeester

De kinderburgemeester is een soort schakel tussen kinderen op scholen en de gemeente. Zo zorgt de kinderburgemeester ervoor dat ideeën en wensen van kinderen bij de gemeenteraad terechtkomen. Op die manier kan ook de mening van kinderen worden meegenomen in beslissingen. Er zijn ongeveer 120 kinderburgemeesters in het land.

De komende tijd gaat Arjen met de échte burgemeester van Dantumadiel, Klaas Agricola, mee naar activiteiten en evenementen. Begin volgend jaar organiseert de gemeente ook de nieuwe verkiezingen voor de kinderburgemeester bij de bovenbouw van alle basisscholen in Dantumadiel.

Door: Nationale Onderwijsgids