Glazen Globe 2023 toegekend aan Dit was de plastictijd: een hoopvol kinderboek

Op donderdag 5 oktober werd de Glazen Globe, de prijs voor het beste geografische jeugdboek, toegekend aan schrijver Geert-Jan Roebers voor zijn inspirerende kinderboek Dit was de plastictijd. Dat meldt KNAG.

Voorafgaand aan de uitreiking kregen twee klassen op basisschool Het Wespennest in Amsterdam les over de plasticsoep, waarna ze de opdracht kregen om tien minuten het schoolplein te doorzoeken naar zwerfplastic. Met een overweldigende hoeveelheid plastic als decor en een enthousiast publiek ontving schrijver Geert-Jan Roebers de prijs voor zijn boek.

Het boek, een initiatief van de Plastic Soup Foundation, neemt lezers mee op reis naar een plasticvrije wereld. Dr. P. C. Buis, een archeoloog uit 2132, fungeert als gids en vertelt over het plasticprobleem, de mondiale impact en de inzet van jonge helden.

In tegenstelling tot zijn gebruikelijke enthousiasme tijdens het vooronderzoek, viel het Geert-Jan op dat hij juist minder enthousiast werd terwijl hij het boek schreef. De urgentie van het onderwerp overtuigde hem om het verhaal te schrijven met een hoopvolle toon. Het voorwoord laat het al zien: de mens is verantwoordelijk voor het plasticprobleem en kan het ook oplossen. Dit was plastictijd presenteert een motiverend verhaal door een duidelijk en herkenbaar beeld van het probleem te schetsen. De illustraties en foto’s zijn gemaakt door Margot Westermann en Michiel Spijkers.

Het Koninklijke Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) reikt sinds 1986 elke twee jaar de Glazen Globe uit.

Door: Nationale Onderwijsgids