De OV-coach leert leerlingen speciaal onderwijs zelfstandig reizen

Voor de ruim twee miljoen Nederlanders met een lichamelijke of geestelijke beperking kan reizen best lastig en spannend zijn. Een gratis OV-coach van de Vervoerregio Amsterdam biedt deze mensen hulp bij het plannen en oefenen van de reis. Stap voor stap, totdat iemand het helemaal zelfstandig kan. De OV-coach verzorgt ook trainingen voor leerlingen van het speciaal voortgezet onderwijs. Dat meldt de gemeente Aalsmeer. 

Iedereen moet kunnen meedoen in de samenleving en zelfstandig reizen hoort daarbij. De gemeente wil zoveel mogelijk mensen helpen om die vrijheid te voelen. De OV-coach heeft al 660 mensen geholpen en bijna 90 procent daarvan blijft daarna zelfstandig reizen. De invloed van de OV-coach is dus in de meeste gevallen blijvend.

OV-coach 

De OV-coach is er voor mensen die (weer) zelfstandig willen reizen met het openbaar vervoer, scootmobiel, fiets of lopend. Bijvoorbeeld naar hun stage, school, familie, sportschool en een museum. Layla Giraud is OV-coach en het maakt haar blij dat zij deelnemers kan helpen bij het vinden van hun weg: “Reizen kan voor sommige mensen een grote uitdaging zijn. Daarom nemen de OV-coaches alle tijd en rust om deelnemers te helpen. We leren elkaar eerst wat beter kennen en maken dan samen een reisplan voordat we naar buiten gaan om te oefenen. Het is mooi om te zien hoe de deelnemers groeien en steeds meer zelfvertrouwen krijgen. Ik zie de trots die zij voelen als ze een nieuwe stap hebben gezet en wanneer zij hun einddoel hebben gehaald. Daar doe ik het voor!” De OV-coaches zijn enthousiaste stagiaires met een maatschappelijke opleiding op HBO-niveau of MBO-niveau 4 en vrijwilligers.

Sterk op Reis

Speciaal voor leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs heeft de OV-coach Sterk op Reis gemaakt. Deze training is voor veel leerlingen de eerste stap in het zelfstandig leren reizen. Na een paar lessen op school oefenen zij in een bus verschillende situaties met rollenspellen. Zo leren ze voor zichzelf op te komen en krijgen ze meer zelfvertrouwen om zelfstandig op pad te gaan. De les wordt gegeven samen met een van de vervoerders van de Vervoerregio (EBS, Connexxion, GVB). De leerlingen brengen dan alles wat ze geleerd hebben in de praktijk. Ze zijn dan vaak enorm trots als ze zien hoe goed dit gaat. Meer dan 620 leerlingen hebben de Sterk op Reis training al gevolgd. Vervoersregio: “Als scholen interesse hebben in de training, kijken we eerst samen naar wat de leerlingen al kunnen en waar ze extra hulp bij nodig hebben. Zo kunnen we de training aanpassen aan de situatie.”

De OV-coach is alleen beschikbaar voor de inwoners van de vervoersregio (Amsterdam en 13 gemeenten eromheen).

Door: Nationale Onderwijsgids