Introductieweken zijn begonnen en iedereen moet mee kunnen doen

Eerstejaarsstudenten beginnen in een aantal studentensteden deze week aan de introductieweek. Voor veel studenten is dat heel gezellig. Ze maken kennis met de stad waarin ze gaan studeren en met de medestudenten. Maar studenten met bijvoorbeeld een beperking kunnen soms niet meedoen aan zo’n introductieweek. Of ze durven het risico niet te nemen. Dat meldt de NOS. 

Het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) en het Expertisecentrum Inclusief Onderwijs (ECIO) roepen organisatoren op om de introductieweken zo toegankelijk mogelijk te maken. Dan kunnen mensen met een fysieke of mentale beperking ook meedoen.

In Delft start deze week de OntvangstWeek (OWee). 80 procent van de eerstejaars heeft zich daarvoor aangemeld. Op het opgaveformulier kunnen de aankomende studenten aangeven of er zaken zijn waarvan zij vinden dat de organisatie er rekening mee moet houden. Per persoon kijkt de organisatie van de OWee dan wat er nodig is.

'Rustig programma' 

Er wordt nu voor het eerst in Delft een ‘rustig programma’ georganiseerd naast het reguliere programma. Elke avond worden er dingen georganiseerd voor mensen die wel iets leuks willen doen, maar niet de drukte willen opzoeken. Denk dan bijvoorbeeld aan spelletjesavonden of ligconcerten.

Rolstoelvriendelijk 

De organisatie van de introductieweek in Leiden heeft alle evenementen die ze zelf organiseren rolstoelvriendelijk gemaakt.

Prikkelarme ruimtes 

De KEI-week in Groningen, die gisteren ook is gestart, heeft voor dit jaar prikkelarme ruimtes ingericht. Daar kunnen deelnemers tussen de bedrijven door even op adem komen. Ook is er een samenwerking met verschillende kroegen in de stad. De kroegen is gevraagd om rolstoelvriendelijke ingangen te maken.


Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk