Normal_close-up-of-school-bus-driver-driving-a-bus-2023-04-28-01-21-50-utc

Het klinkt leuk, als scholier naar een speciale school gebracht worden samen met je vriendjes in taxibusje. Volgens ouders klopt dit beeld niet. Kinderen worden hierin gepest, de ritten zijn lang en de chauffeurs veranderen voortdurend. Nu mogen ouders in de regio Amersfoort hier iets aan doen. Dit meldt De Stentor.

“De tijd is voorbij dat ouders en scholen het aan de gemeente overlieten om te regelen hoe de kinderen naar school moeten gaan, want dat werkt niet goed meer”, zegt Jan Hofman, directeur van de J.H. Donnerschool, een vso-school in De Glind. Zo zullen ouders en vertegenwoordigers van de gemeenten Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeels 5 september naar de school komen om samen het probleem op te lossen.
 
Ook zullen er op 30 en 31 augustus gespreksbijeenkomsten plaatsvinden op het Amersfoortse stadhuis met ouders en andere verzorgers van de schoolkinderen. Met de wensen uit het gesprek zal de gemeente op zoek gaan naar taxibedrijven die hieraan kunnen voldoen.

Taxi

De gemeente zal veel moeten verbeteren. Volgens een recent onderzoek van de vereniging Ouders & Onderwijs zijn uitzonderlijke lange reistijden, wisselende chauffeurs en onveiligheid in het taxibusje de drie grootste klachten van ouders met een kind die of op een speciale school zit of ver weg woont. 

Ontwikkeling en zelfstandigheid

Ook stelt de oudervereniging dat een sterk negatief impact heeft om de scholieren en hun schoolgang. “Iedere investering in kwalitatief goed speciaal onderwijs en gespecialiseerde begeleiding wordt snel tenietgedaan door de vermoeidheid en overprikkeling waarmee leerlingen op school aankomen na een rit. Hun sociale en emotionele ontwikkeling wordt verder ingeperkt omdat er door de lange reistijd weinig tijd en energie resteert voor activiteiten na school.”
 
Hofman vindt het hoog tijd dat er beter geluisterd wordt naar de klachten van de ouders. “Maar ik vind dat de ouders ook bereid moeten zijn om na te denken over een alternatief. Misschien is hun kind zelfredzamer dan ze weten en is het aanschaffen van een e-bike en begeleiding van de kinderen op hun fiets ook een alternatief. Het doel moet niet bij voorbaat zijn dat alle kinderen automatisch in een taxibusje moeten zitten. Kinderen kunnen leren zelfstandiger te worden, bijvoorbeeld door ook met een lijnbus te reizen.”

Andere problemen

De laatste jaren nemen de problemen in het leerlingenvervoer steeds meer toe door het chronische tekort aan zowel chauffeurs als busjes. Het grote ziekteverzuim door een griepgolf aan het begin van het jaar heeft zeker niet geholpen. Verder komen de taxibedrijven in financiële problemen, omdat de gemeente veel bezuinigt op de kosten, wat ze nóg meer willen gaan doen.
 
Nijkerk is de eerste in de regio die komt met een oplossing voor haar leerlingen in het speciaal onderwijs, De Reiskoffer. Dit moet de kinderen ondersteunen in hun reis naar school. Zo zit er een Buzz Buddy in het pakket, een speciale noodknop voor als er problemen zijn. Ook is er een smartphone app waarop elke scholier met pech direct geholpen kan worden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids / Marian van Reesch