Normal_230616a4a8616

Afgelopen schooljaar heeft het KNVB Schoolvoetbal een nieuwe categorie gecreëerd. Terwijl de groepen 5/6 gemengd en meiden en groepen 7/8 gemengd en meiden al mee konden doen aan het nationale schoolsporttoernooi, kunnen nu leerlingen in het speciaal onderwijs een balletje meetrappen. In samenwerking met Fonds Gehandicapten Sport en Albert Heijn, kon het KNVB vier toernooien organiseren in het afgelopen schooljaar. Dit meldt KNVB.

De vier toernooien vonden door het gehele land plaats en waren georganiseerd door lokale verenigingen. Leerlingen van Cluster 3-scholen werden verdeeld in categorieën tot 12 jaar en 12 tot en met 14 jaar. Uiteindelijk deden twintig teams met ongeveer 250 kinderen mee aan de toernooien in Terneuzen, Tilburg, Amsterdam en Purmerend.
 
In samenwerking met het speciaal onderwijs werd er bij de lokale verenigingen volop gevoetbald onder het motto ‘meedoen is winnen!’. Hiermee hopen de voetbalclubs die ‘passend voetbal’ aanbieden meer leden te werven onder deze doelgroep. Het doel van het initiatief is dan ook om jongens en meiden in het speciaal onderwijs te laten genieten van het voetbalplezier.

Toekomstvisie

De komende jaren willen Fonds Gehandicaptensport, Albert Heijn en de KNVB, ondersteund door de Zwaluwen Jeugdactie, meer lokale toernooien mogelijk maken. Dit kan zowel voor de Cluster 3-scholen, als voor Cluster 4. Hierbij is het essentieel dat lokale amateurverenigingen betrokken zijn, evenals de regionale scholen in het speciaal onderwijs.

Deelnemers

De KNVB is van plan om het volgende schoolvoetbaltoernooi in de maanden mei en juni 2024 te organiseren voor het speciaal onderwijs. Zij zijn daarom op zoek naar amateurverenigingen die dit willen organiseren, en zijn we op zoek naar scholen of schoolorganisaties die graag aan deze toernooien meedoen. Aanmelden als organisatie van een Schoolvoetbal-toernooi voor Speciaal Onderwijs kan hier.
 
Door: Nationale Onderwijsgids / Marian van Reesch
Afbeelding: KNVB