Scholen mogen leerlingen niet dwingen om uit de kast te komen

Scholen die leerlingen verplichten om te vertellen dat ze homoseksueel zijn, overtreden de Grondwet. Dat schrijft onderwijsminister Robbert Dijkgraaf aan de Tweede Kamer.  Ook scholen die de doodstraf verheerlijken via lesmateriaal, om duidelijk te maken dat dat de straf is voor het overtreden van religieuze voorschriften zijn strafbaar. Want ook zij overtreden de ‘buitengrenzen van de onderwijsvrijheid’. Dat meldt NU.nl.

“Een samenleving is niet open en vrij als niet iedereen de ruimte heeft en voelt om zichzelf te kunnen zijn. Het is een taak voor scholen om deze ruimte voor kinderen te garanderen”, aldus Dijkgraaf.

Open en respectvol opstellen 

Scholen moeten zich open en respectvol opstellen ten aanzien van mensen die anders denken, vindt Dijkgraaf. Het is alleen nog niet duidelijk hoe de minister ervoor gaat zorgen dat scholen zich aan de regels gaan houden.

Kind moet zichzelf kunnen zijn 

Scholen moeten zorgen voor een klimaat waarin ieder kind zich veilig voelt om zichzelf te kunnen zijn. De eigen visie van die school kan wel een aanvulling zijn, maar ‘het recht van een school op een eigen visie kan nooit worden gebruikt als excuus om niet aan de gegeven opdracht en plicht te hoeven voldoen.’

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk