Mindervalidenpas Efteling gebruikt om lange wachtrij te omzeilen

Bezoekers van de Efteling maken vaak misbruik van de mindervalidenpas waarmee de reguliere wachtrij overgeslagen kan worden. Een moeder van een vrouw met het downsyndroom ontdekte dat. Sandra van Bijl komt al twintig jaar met haar verstandelijk beperkte dochter in de Efteling, maar merkte dat er de laatste tijd met de mindervalidenpas ook veel bezoekers die niets mankeren de wachtrij oversloegen. Dat meldt Loopings. 

De mindervalidenpas is door iedereen aan te vragen. De Efteling vraagt niet om medische gegevens of informatie over de aard van de beperking. En daar wordt nu dus misbruik van gemaakt. Afgelopen vrijdag was het bij de alternatieve ingangen enorm druk. Daardoor kon de dochter van Van Bijl alsnog geen ritje in de attracties maken. Haar dochter kan namelijk niet lang in een wachtrij staan, omdat ze dan overprikkeld raakt en agressief wordt. 

Vanwege drukte 

Toen Van Bijl een groepje jongeren in de alternatieve wachtrij aansprak en vroeg wie er precies een beperking had kwam de aap uit de mouw. De jongeren gaven toe dat ze de mindervalidenpas via de website van de Efteling hadden gedownload, want het zou heel druk worden die dag. 

Doktersverklaring 

Vroeger moesten gebruikers een doktersverklaring laten zien als ze een gehandicaptenpas wilden gebruiken, maar in 2017 kreeg de Efteling veel kritiek op dat beleid. Personen met een beperking klaagden erover en vonden dat het verkrijgen van zo’n verklaring erg omslachtig was. Uiteindelijk koos de Efteling ervoor om zo’n gehandicaptenpas voor iedereen beschikbaar te maken en sindsdien kan iedereen de kaart downloaden. 

Door: Nationale Onderwijsgids/ Femke van Arendonk