Voor thuiszittende kinderen moeten er extra maatregelen komen

Het aantal thuiszittende kinderen nam vorig jaar weer toe. Het waren ruim 20.000 kinderen, maar liefst 5000 meer dan het jaar ervoor. De SP wil dat onderwijsminister Wiersma geld beschikbaar stelt voor initiatieven om kinderen die niet kunnen meekomen in het reguliere onderwijs te helpen. Dat meldt RTL Nieuws. 

Sinds de wet passend onderwijs in 2014 is doorgevoerd, moeten scholen een plek vinden voor kinderen die meer steun nodig hebben. Het resultaat, na negen jaar, een recordaantal kinderen zit thuis. En dat leidt in de Tweede Kamer tot frustratie. 

'De wet is mislukt'

“Het wordt elk jaar alleen maar erger”, zegt SP-Kamerlid Pieter Kwint. “Toen de wet passend onderwijs werd ingevoerd, was de belofte dat we naar nul kinderen zouden gaan die thuiszitten. Nu moeten we constateren dat die wet is mislukt en dat 20.000 kinderen thuiszitten. Kinderen die geen onderwijs krijgen, terwijl ze dat wel vaak willen.” 

Regionale samenwerkingsverbanden 

De SP wil dat minister Wiersma ‘out of the box’ gaat denken en geld vrijmaakt voor zorgboerderijen, talentenklassen en andere initiatieven. Het geld dat op de plank blijft liggen bij regionale samenwerkingsverbanden kan daarvoor gebruikt worden. In de regionale samenwerkingsverbanden werken schoolbesturen samen om passend onderwijs voor leerlingen te vinden en te bekostigen. Vorig jaar bleef er in totaal 122 miljoen over.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk