Enorm tekort aan logopedisten terwijl de vraag groter is dan ooit

Opleidingen en de Nederlandse Vereniging Logopedie en Foniatrie (NVLF) trekken aan de bel, want er is een dreigend tekort aan logopedisten. De vraag naar logopedisten is juist groter dan ooit, maar het aantal jongeren dat zich aanmeldt voor een opleiding blijft achter. Deze week is er daarom een campagne gestart om jongeren enthousiast te maken voor het vak. Bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) hopen ze ook op meer aanwas. Dat meldt Omroep Gelderland. 

Meer dan 1,3 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar hebben moeite met taal. Als je daar ook nog eens alle kinderen bij optelt die ondersteuning nodig hebben van een logopedist, dan wordt het wel duidelijk waarom er een grote behoefte is aan professionals. 

Communicatie 

“Communicatie wordt steeds belangrijker in de maatschappij en een groep mensen heeft behoefte aan begeleiding”, aldus Helene Rompen van de NVLF. 

In 2021 zijn er landelijk gezien bijna 200 studenten minder gestart met de opleiding Logopedie dan in 2016. Jongeren komen minder snel in contact met het beroep van logopedist. Daarom kiezen ze ook minder snel voor de opleiding. 

Geen reacties op openstaande vacatures 

Daarbij valt ook op dat de grootste reden dat vacatures niet worden ingevuld is dat er vaak helemaal geen reacties komen op vacatures. Dat zie je ook weer terug in de wachtlijst voor patiënten. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk