BSO voor speciaal onderwijs van start in Leeuwarden

Vader en moeder zijn nog aan het werk en het kind gaat ’s middags naar de Buitenschoolse Opvang (BSO). Dat lijkt heel vanzelfsprekend allemaal, maar voor het speciaal onderwijs ligt dat anders. Tot nu toe, want bij de Caleidoscoop in Leeuwarden zijn ze gestart met een Speciale BSO. Dat meldt Omrop Fryslân.  

De Speciale BSO is bedoeld voor kinderen van het speciaal onderwijs: kinderen die extra hulp en aandacht nodig hebben. Zowel op school als daarbuiten.

Te grote groepen 

Tot nu toe gingen veel van deze kinderen naar het reguliere BSO. Daar zitten groepen van 20, soms wel 30 kinderen. Dat is voor de kinderen die naar het speciaal onderwijs gaan verre van ideaal. “Sommige kinderen moesten weleens eerder worden opgehaald omdat het te druk was. De kinderen hebben behoefte aan niet teveel prikkels. Maar ze hebben ook ondersteuning nodig als ze iets niet helemaal begrijpen of als het spelen niet lekker gaat. Die ondersteuning kan niet iedere BSO geven. ”

BSO in Leeuwarden

De BSO in Leeuwarden kan dat wel. Er is meer personeel aanwezig, meer ruimte en er zijn kleinere groepen.

Wet

Dat er tot nu toe nauwelijkse speciale BSO’s zijn heeft te maken met een wet die in 2006 is ingegaan. Daarin staat dat alle scholen verplicht zijn om voor en na schooltijd opvang te regelen voor de leerlingen. Het speciaal onderwijs was de uitzondering op de regel.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk