Prikkelarme school met vijf leerlingen officieel erkend door Onderwijsinspectie

Basisschool Valeo in Eindhoven voor prikkelgevoelige en hoogsensitieve kinderen is na een bezoek van de Onderwijsinspectie officieel erkend. De privéschool is opgericht door moeder Saskia Moesman. Zij kon voor haar prikkelgevoelige zoontje geen school vinden. Dat meldt Omroep Brabant. 

In september ging de school met een piepkleine klas van start. De schooldag begint en eindigt met een meditatie. De wanden in de lokalen blijven zoveel mogelijk leeg. Op die manier komen er zo weinig mogelijk prikkels bij de leerlingen binnen.

Geen geschikte plek 

Er zitten vijf kinderen op de school. “We zijn met deze school begonnen omdat er voor veel kinderen geen geschikte plek is. Ze passen niet in het regulier onderwijs, maar ook niet in het speciaal onderwijs. Deze plek is heel hard nodig voor de kinderen die erbuiten vallen”, aldus Moesman.

De 'echte wereld' 

De school krijgt geen geld van de overheid en daarom moeten de ouders zelf honderden euro’s per maand betalen. Het begint bij 299 euro per maand voor een kleuter in de kleuterklas. De kinderen worden, ook zonder prikkels, goed voorbereid op de ‘echte wereld’. “We zijn heel veel bezig met sociale vaardigheden en we proberen confrontaties uit. We geven de kinderen de ruimte om dat te voelen, te herkennen en ermee om te leren gaan. Zo maken we ze klaar voor de echte wereld”, zegt Moesman.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk