Pilot van start voor meer politieke ambtsdragers met een beperking

In aanloop naar de verkiezingen in maart 2023 voor Provinciale Staten en Waterschappen zijn twee nieuwe pilots van start gegaan. Speciaal  voor mensen met een beperking die zich hiervoor kandidaat willen stellen. Net als Ieder(in), wil ook het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) dat meer mensen met een beperking politiek actief worden en blijven. Van de circa 12.000 volksvertegenwoordigers en bestuurders heeft nog geen 0,5 procent een beperking. Met de twee pilots wil BZK mensen met een beperking in dezelfde uitgangspositie brengen als mensen zonder beperking. Dat meldt Ieder(in).

De lopende pilot met een persoonlijke ondersteuner voor volksvertegenwoordigers is verlengd en ook weer opnieuw opengesteld. Uit onderzoek blijkt dat een volksvertegenwoordiger met een beperking voor zijn of haar ambtsvervulling baat kan hebben bij een persoonlijke ondersteuner. Ondersteuning bestaat bijvoorbeeld uit het voorbereiden, regelen en begeleiden van werk zodat de ambtsdrager daaraan zijn of haar tijd en energie niet hoeft te besteden en zich vooral kan concentreren op zijn taak als volksvertegenwoordiger. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van en het begeleiden tijdens vergaderingen en dienstreizen.

Financiële ondersteuning 

Eén van de drempels waar men tegenaan loopt zijn de hoge (meer)kosten die een politieke functie voor mensen met een beperking met zich mee kan brengen. Specifieke (financiële) ondersteuning kan daarom helpen. In de pilot ontvangen deelnemers maximaal 2.000 euro per kandidaat voor kosten die zij vanwege de eigen beperking maken tijdens de kandidaatstellingsperiode. Het gaat dan bijvoorbeeld om extra of hogere vervoerskosten, kosten voor communicatie (bijvoorbeeld een tolk Nederlandse Gebarentaal), ondersteuning bij activiteiten van het dagelijks leven (ADL-ondersteuning) en het inhuren van zorg om de verkiezingscampagne te kunnen volbrengen. Het gaat dus niet om campagne- en promotiekosten zoals bijvoorbeeld het drukken van verkiezingsfolders.

Pilot

Beide pilots komen voort uit het Actieplan politieke ambtsdragers met een beperking dat eind 2020 werd gepresenteerd.

Door: Nationale Onderwijsgids