Commotie op social media over initiatief voor ‘militaire’ buitenschool

Op sociale media is ophef ontstaan over een mogelijk nieuwe basisschool in Lelystad. Op de foto’s van de website van RLG School (Real Learning Generation) staan kinderen met nepwapens en in beschutte kleding. Dit meldt PZC. 

Scholen die zich aanmelden voor oprichting, doen dat bij Dienst Uitvoering Onderwijs. Die publiceert de initiatieven en zijn voor iedereen inzichtelijk. Op deze lijst staat ook de RLG school en opvallend is de introductietekst die vol zit met taal- en spellingsfouten. Een bewuste keuze, zegt initiatiefnemer Sebastiaan Thie. Hij heeft dyslexie en wil op deze manier laten zien dat dat er ook mag zijn. In de tekst staat onder meer: “Ons in school support systeem is een aparte ondersteunen de onderwijs tak die speciaal er voor is om alle kinderen een kans te bieden.”

Buitenschool voor kinderen die vastlopen

De ophef op Twitter gaat over deze fouten, maar ook over de foto’s van kinderen met wapens. Volgens Thie gaat het om een buitenschool voor kinderen die vastlopen in het onderwijs. De lessen bestaan uit fysieke trainingen en kennisverwerking. De website waar mensen naartoe worden geleid, is van zijn schietvereniging. Er is nog geen speciale site voor de school. Thie licht wel toe dat de schietsport veel probleemjongeren aantrekt. De computerspellen zijn omgezet naar een vorm van buitensport dat gecontroleerd wordt. Maar de school zet zich ook in voor heropvoeding van kinderen met zware gedragsproblemen of kinderen die extra aandacht nodig hebben. Veel van de lesstof komt uit het handboek ‘militair’ van Defensie, wat moet zorgen voor orde en regelmaat bij de kinderen.

De kinderen op deze school leren net als andere keren tafels, maar doen dat niet aan een letterlijke tafel maar vanachter een bak zand. “En moeten ze op een bord met de juiste antwoorden schieten. Het wordt echt een missie."

Of de school er uiteindelijk komt, is nog maar de vraag. RLG School moet eerst aantonen dat er genoeg animo is voor de school, bijvoorbeeld met steunbetuigingen van ouders of met marktonderzoek.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky