Te weinig gymzalen beschikbaar voor twee lesuren per week gymnastiek

Eén op de drie gemeenten heeft niet voldoende gymnastieklokalen om volgend schooljaar alle leerlingen in het primair onderwijs twee uur per week te kunnen laten gymmen. Twee lesuren per week gymmen is vanaf volgend schooljaar verplicht. Dat meldt de AOb.

Gemeenten geven aan dat er te weinig gymnastieklokalen zijn. Ook de spreiding van de gymzalen is niet altijd even optimaal. Leerlingen moeten een grotere afstand overbruggen om vanuit het klaslokaal naar de gymzaal te gaan.

Gymlessen 

Dat blijkt uit onderzoek onder 172 gemeenten van het Mulier Instituut, een stichting die onderzoek doet naar sport en beleid. Onderwijsminister Dennis Wiersma stuurde het rapport half juli al naar de Tweede Kamer. Vanaf schooljaar 2023-2024 is het voor alle scholen in het primair onderwijs verplicht om minimaal twee lesuren van 45 minuten per week in te plannen voor gymlessen.

Alternatieven 

De gemeenten die een tekort hebben aan gymnastieklocaties zijn wel oplossingen aan het bedenken om het probleem op te lossen. Het vaakst worden sportvelden, schoolpleinen, openbare speelpleinen en grasvelden genoemd. 28 procent van de gemeenten wil extra gymzalen laten bouwen. 

Juiste oplossingen 

Minister Wiersma laat in zijn brief aan de Tweede Kamer weten dat hij met verschillende partijen, zoals de PO-Raad, KVLO, VNS en VSG gaat praten om op lokaal niveau tot de juiste oplossingen te komen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk