Steeds meer scholen stoppen met voltijd lesprogramma hoogbegaafde kinderen

Hoogbegaafde kinderen kunnen op steeds minder plekken terecht voor een voltijd lesprogramma. Steeds meer scholen stoppen ermee, waardoor het onderwijs voor deze groep leerlingen onder druk komt te staan. Hoogbegaafde kinderen komen soms thuis te zitten omdat er geen geschikt lesaanbod voor ze is, zo staat in een brief van minister Dennis Wiersma van Onderwijs. Dit meldt de Gelderlander. 

In totaal zitten ongeveer 10.000 kinderen voor korte of langere tijd thuis. Hoeveel daarvan hoogbegaafd zijn is niet bekend, omdat verzuimredenen niet worden bijgehouden. Scholen die voorheen lesprogramma’s hadden voor hoogbegaafde kinderen stoppen ermee vanwege een tekort aan budget. Het geld dat hieraan kan worden uitgegeven, gaat ook naar andere onderwijsuitgaven. Scholen durven het soms ook simpelweg niet meer aan, omdat ze bang zijn voor de Inspectie van het Onderwijs.

Kenniscentrum Hoogbegaafdheid

Het Kenniscentrum Hoogbegaafdheid gaat in september van start en buigt zich ook over het vraagstuk hoogbegaafdenonderwijs. Vooral kinderen die op alle lesdagen een aangepast lesprogramma nodig hebben, verdienen de aandacht. De oplossing is voor hen niet om meer en sneller lesstof aan te bieden op een reguliere school.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky