Eindhoven na schoolvakantie prikkelarme particuliere basisschool rijker

De nieuwe particuliere basisschool Valeo in Eindhoven gaat na de schoolvakantie open. Saskia Moesman nam het initiatief voor de school toen ze geen plek kon vinden voor haar zoon die prikkelgevoelig is. In september start de school, gevestigd in een gezondheidscentrum, met een groepje van zes kinderen die moeite hebben om prikkels te verwerken. Dit meldt het Brabants Dagblad. 

Moesman heeft hiervoor een bevoegde en ervaren docente aangenomen. Leerlingen beginnen de dag met meditatie, zodat ze de ochtendstress kunnen loslaten. Daarna krijgen ze les in het Nederlands en Engels en is er aandacht voor technologie en wetenschap. Woensdag is hun standaard vrije dag.

Kansenongelijkheid 

Valeo is nu nog een hele kleine school met één groep, waarvoor ouders een bijdrage van 1.049 euro betalen. Moesman hoopt snel meer leerlingen te kunnen aannemen, maar de gemeente is huiverig. “Onderwijs dat vanwege hoge kosten niet toegankelijk is voor alle kinderen, vergroot ongelijke kansen”, aldus de gemeente Eindhoven. Maar volgens Moesman is dat helemaal niet het idee achter haar particuliere school. Niet iedereen heeft een prikkelarme omgeving nodig en dus kunnen andere kinderen prima naar een reguliere basisschool.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky