Minister Wiersma: 'In Caribische gemeenten accepteren ouders geen hulp'

Minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) vindt niet dat er speciale scholen moeten komen voor kinderen met autisme in de Caribische gemeenten van Nederland. Het probleem zit niet zozeer in de scholen, maar ligt meer bij de ouders. Ouders zouden volgens Wiersma geen hulp voor hun kind willen accepteren. Minister Wiersma bracht deze week een bezoek aan de drie Caribische gemeenten Bonaire, Saba en Sint-Eustatius. Dat meldt het Caribisch Netwerk van de NTR.

Kinderen met bijvoorbeeld autisme hebben vaak speciaal onderwijs nodig. Ze krijgen extra ondersteuning in de klas en de docenten die die ondersteuning geven zijn daar vaak extra voor opgeleid. De overheid regelt alleen geen scholen voor speciaal onderwijs op de Caribische eilanden. 

Goed netwerk 

De minister vindt dat er een heel goed netwerk van expertise is en dat de leraar zelf ook wel inziet dat er extra behoefte nodig is. Alleen ouders vinden het erg lastig om de hulp te accepteren. 

Acceptatie 

“Mijn beeld is wel dat het ervan afhankelijk is dat de ouders bereid zijn hulp toe te staan en ik denk dat daar een grote stap zit als het gaat om acceptatie. Dus de eerste stap vind ik wel, dat als er extra hulp is, dat ouders die dan ook accepteren en dat de school ook helpt om dat te laten slagen”, aldus Wiersma. 

Privéschool 

Het Koraal, een particuliere school die zich richt op speciaal onderwijs, is niet voor alle ouders betaalbaar. De privéschool komt niet in aanmerking voor subsidie omdat er te weinig kinderen naartoe gaan. 

Wiersma kon nog geen concrete toezeggingen doen voor zijn volgende bezoek aan één van de eilanden op het gebied van speciaal onderwijs. 

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk