Week 14: Digitale centrale examens begonnen, angst voor oorlog en long covid

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Maandag: Digitale centrale examens in het vmbo bb en kb zijn vandaag begonnen

Op maandag 4 april beginnen de leerlingen in het vmbo bb en kb met de flexibele en digitale centrale examens voor de algemene vakken, zoals aardrijkskunde, biologie en Nederlands. Leerlingen kunnen hun examens, en eventueel herkansingen, maken tot en met vrijdag 22 juli. Scholen plannen deze flexibele en digitale examens zelf in, dus niet alle leerlingen doen het examen op hetzelfde moment. Leerlingen maken hun digitale examens wanneer zij daar klaar voor zijn. 

 

Dinsdag: Ouders van jonge kinderen op de opvang zijn vaker ziek

Je kunt je als ouder van een jong kind op de opvang afvragen waarom je zelf ook zo veel ziek wordt. Jouw immuunsysteem is toch al sterk genoeg? Eigenlijk is het heel simpel: het kan zijn dat je de virussen inderdaad ooit al hebt gehad, maar omdat ze zich continu aanpassen kunnen infecties nu net zo goed ziekmakend zijn. Ouders van jonge baby’s hebben ook nog eens een minder goede conditie, waardoor de kans nog groter is dat ze ziek worden, zegt Caroline Schouten van GGDHM in Leiden en bestuurslid bij Jeugdartsen Nederland. 

 

Woensdag: Oorlog in Nederland, bijna de helft van de tieners is daar bang voor

Bijna de helft van de 10- tot 18-jarigen in Nederland vreest dat er ook hier oorlog komt. Dat meldt UNICEF na onderzoek in maart onder ruim duizend kinderen en jongeren tussen de 10 en 18 jaar naar de uitwerking van de oorlog in Oekraïne op hen.

 

Donderdag: Zestig procent van de onderwijzers met long covid op het werk besmet

Ruim 60 procent van de leraren en medewerkers uit het onderwijs met langdurige Covid zegt besmet te zijn geraakt op werk. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb) op basis van een peiling onder leraren en ondersteuners die contact opnamen met een meldpunt van de bond voor mensen met langdurige Covid. Inmiddels hebben zich daar meer dan 1200 mensen gemeld.

 

Vrijdag: Man die verdachte is in zaak vermoorde Esmee (14) staat voor de rechter

De man die verdacht wordt van het doden en misbruiken van de 14-jarige Esmee uit Hazerswoude-Rijndijk moet vrijdag voor het eerst voor de rechter op een openbare zitting verschijnen. Het gaat om een voorbereidende zitting in de rechtbank in Den Haag, waarin onder meer de stand van zaken en de hechtenis worden besproken.

Door: Nationale Onderwijsgids