Tenminste 32 overheidswebsites niet toegankelijk voor mensen met beperking

Van 32 overheidswebsites die dit najaar diepgaand zijn onderzocht op toegankelijkheid, is geen enkele website volledig toegankelijk. Dit blijkt uit de ‘Monitor Toegankelijkheid 2021’ die gister naar de Tweede Kamer is gestuurd. Van de acht overheidsapps die zijn onderzocht, blijkt slechts één app volledig toegankelijk. Het gaat om essentiële websites en apps die voor iedereen belangrijk zijn, in het bijzonder voor mensen met een beperking, psychische kwetsbaarheid en ouderen. Hieronder vallen de websites van de Belastingdienst en de SVB en apps als DigiD en Berichtenbox. Dit meldt Ieder(in).

De lijst van 32 websites en acht apps werd samengesteld in overleg met maatschappelijke organisaties, waaronder Ieder(in), de Oogvereniging, Sien en KBO-PCOB. Het zijn websites en apps die essentieel zijn in het dagelijks leven en zeker voor mensen met een beperking. Illya Soffer, directeur van Ieder(in): "Al sinds 2016 weten overheden dat ze moeten werken aan digitale toegankelijkheid. Dat juist déze websites en apps nog steeds slecht toegankelijk zijn, is onverteerbaar. Het gevolg is dat mensen met een beperking hun zaken bij de overheid niet zonder hulp van anderen kunnen regelen."

Toegankelijkheidsfouten 

Het onderzoek naar de 32 websites maakt deel uit van een Rijksonderzoek naar ruim 3000 overheidswebsites en -apps. Daaruit blijkt dat het overgrote deel niet volledig voldoet aan de toegankelijkheidseisen. Van de ruim 3000 overheidssites zijn de homepagina’s met automatische software getest. Slechts 28 procent daarvan vertoonde geen fouten. Van 435 websites werden meerdere pagina’s automatisch getest. Daarvan was zes procent zonder problemen. Niet alle toegankelijkheidsfouten worden echter door automatische software opgespoord.

Versnellingsaanpak 

De Tweede Kamer heeft de regering onlangs opgedragen om begin 2022 met een versnellingsaanpak te komen. Dat moet leiden tot het versneld volledig toegankelijk maken van overheidswebsites en -apps. De Monitor Toegankelijkheid 2021 die nu gepubliceerd is, toont volgens Ieder(in) de urgentie van zo’n aanpak. Des te meer omdat eerder onderzoek uit 2019 in opdracht van het Rijk deels dezelfde uitkomst had.

Door: Nationale Onderwijsgids